Voorkom een miskoop!

Ben jij ook een beetje gespannen bij het kopen van een tweedehands auto? Dat is eigenlijk heel normaal, want je gaat veel geld uitgeven en weet vaak niet precies waarop je moet letten. En de autoverkopers benadrukken natuurlijk alleen de verleidelijke eigenschappen en ‘vergeten’ vaak de nadelen te benoemen.

Enige voorbereiding is dus érg belangrijk om jouw ideale occasion te vinden en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Zet even rustig (samen) je wensen op een rijtje. Letterlijk, maak er een lijstje van! Met deze ‘checklist auto kopen’ geef je jezelf een waardevol geheugensteuntje, dat je zal helpen bij het selecteren van jouw ideale auto.

Denk daarbij aan de ruimte die jij (soms) nodig hebt en het aantal deuren dat handig is. Check eens hoeveel kilometers je ongeveer rijdt per jaar en denk na over welke brandstof gunstig is. Of wil je in een hybride of elektrisch auto gaan rijden? Wil je een hoger model, zodat in- en uitstappen makkelijker is? Realiseer je dan dat hoge auto’s meer brandstof verbruiken dan lagere. En wat weegt die mooie, grote auto eigenlijk? Een zware auto verbruikt meer brandstof dan een lichtere en ook de wegenbelasting en verzekering worden duurder. Meestal is een zwaardere, grotere auto wel veiliger dan een kleine. Maar ook modernere auto’s zijn vaak veiliger dan oudere modellen.

Hoe luxe moet jouw ideale auto eigenlijk zijn uitgevoerd? Welke opties moeten er absoluut op zitten en wat is niet perse nodig, maar wel fijn. Bijvoorbeeld automatische klimaatbeheersing i.p.v. handmatige airconditioning, cruise control of zelfs adaptieve cruise control, een navigatiesysteem, handsfree telefoon koppeling, of wat nuchterder een in hoogte verstelbare stoel of een trekhaak. Als in- en uitstappen wat lastiger wordt, overweeg dan eens lederen bekleding. Leer is veel gladder dan stof en dat scheelt dan echt! En zo zijn er heel veel details die juist voor jou belangrijk kunnen zijn. Maar bedenk ook, hoe meer luxe hoe hoger vaak de prijs van de auto. Dus als luxe niet zo belangrijk is, kun je misschien voor het zelfde geld een jongere auto kopen, of gewoon geld besparen.

Daarom, maak een lijstje en voorkom een miskoop. Jou daarbij helpen is wat deze auto vakman het liefste doet.

Het kopen van een auto wordt weer leuk!